Wat doen wij?

De Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB) waarborgt de veiligheid van ongeveer 11 km Haags strand gedurende de zomermaanden mei tot september met meer dan 100 vrijwillige Lifeguards. Dit gebeurt vanaf vier strandposten tussen Kijkduin en Scheveningen. Verder biedt de HVRB als officiële opleider zwemlessen voor de diploma's ABC en zwemmend redden (in het zwembad en in zee, ook voor volwassenen) en is een gezellige vereniging die het hele jaar door sportieve en gezellige activiteiten organiseert.

HVRB Lifeguards

De Lifeguards van de HVRB zijn professioneel getraind om:

 • verdrinking te voorkomen,
 • eerste hulp bij ongelukken te verlenen,
 • te reanimeren en
 • snel zoekgeraakte kinderen terug te vinden.

Bij ernstige calamiteiten bel alarmnummer 112!

HVRB en hulpverlening

Een overzicht van de calamiteiten waarbij de HVRB hulp verleende, is weergegeven in de onderstaande tabel en illustreert de noodzaak van professionele strandbewaking.

 

2015

2016

2017

Preventieve maatregelen   

46   

25   

57

Baders en zwemmers               

24

48

33

Kitesurfers

7

16

11

Overige watersporters

8   

14   

9

Medische inzet           

15

14     

16   

Totaal aantal acties   

109   

120   

125

Waarvan levensbedreigend

14   

23   

22


In 2017 werd het strand 18780 uren bewaakt door HVRB Lifeguards. De Lifeguards herenigden 113 zoekgeraakte kinderen, verleenden 501 keer EHBO en reanimeerden 6 mensen.             

Wat is het belang en de kracht van een lokale reddingsbrigade?

Ieder strand is uniek. Juist door lokale kennis over het strand en de zee(bodem) kan de HVRB de Haagse stranden goed bewaken en eerste hulp bieden bij:

 • (dreigende) verdrinking;
 • ongevallen;
 • zoekgeraakte kinderen.

Met wie werkt de HVRB samen?

Buurtreddingbrigades Monster en ’s Gravenzande, Politie, Ambulancedienst, KNRM, Veiligheidsregio Haaglanden, HagaZiekenhuis.

HVRB en het rampen en incidenten bestrijdingsteam

De HVRB beschikt ook over een team dat zich inzet voor de rampenbestrijding en waterhulpverlening in Nederland. Dit team is onderdeel van de nationale reddingvloot (NRV) en heet het rampen en incidenten bestrijdingsteam (RIB-team). Het team traint maandelijks specifieke technieken in het Zuiderpark in Den Haag nabij het HVRB verenigingsgebouw waar alle materialen stand-by zijn, om direct actie te ondernemen en hulp te verlenen waar en wanneer dat nodig is. Dit team traint en oefent specifiek op scenario's met ondergelopen gebieden en het evacueren van mens en dier uit rampgebieden. Dit gebeurt zowel op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Wat kunt u doen voor de HVRB?

De HVRB is een vrijwilligersorganisatie, met 370 leden enthousiaste leden en een actief verenigingsleven. Ook u kunt net als onze leden bijdragen aan de veiligheid van de Haagse stranden, door te kiezen voor professionele zwemlessen, een Lifeguard opleiding of doneren.

 • Jeugdlidmaatschap (vanaf 5 jaar), professionele zwemlessen voor diploma’s A, B en C
 • Lidmaatschap (vanaf 14 jaar), de Lifeguard-opleidingen met zwemmend redden, EHBO, reanimatiecursus en een gave functie op het strand
 • Lidmaatschap (voor iedereen) en het ondersteunen van andere activiteiten

Ook kunt u de HVRB financieel te ondersteunen via:

 • Donateurschap vanaf € 35,- per jaar
 • Incidentele of eenmalige giften*

*NL89INGB0000179614, t.n.v. HVRB, Postbus 96835, 2509 JE Den Haag.

Downloads