Tips voor deelname aan nieuwjaarsduiken

30 december 2019

Traditioneel trotseren op 1 januari duizenden durfallen het koude water tijdens een nieuwjaarsduik. Een onderneming die gegarandeerd veel pret oplevert, maar ook een die niet vrij van gevaar is. Honderden lifeguards van reddingsbrigades richten zich daarom, verspreid over het land, op de veiligheid van de deelnemers.
Tips voor deelname aan nieuwjaarsduiken

Wie in koud water 'duikt', moet zich van de risico's bewust zijn. Een heftige reactie kan een 'cold shock response' oftewel een koudeshock zijn. Kenmerken van een koudeshock zijn: verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie, paniek. Weten wat er kan gebeuren, hoort bij een goede voorbereiding op deelname aan een nieuwjaarsduik.

 • Zeewater temperatuur (surf-forecast.com)
 • Getijden eb en vloed op  01-01-2020
  • 06:54 Hoogwater 91 cm
  • 14:44 Laagwater -77 cm
  • 19:16 Hoogwater 110 cm

Tips
Reddingsbrigade Nederland adviseert alle deelnemers aan een nieuwjaarsduik (in zee en in binnenwater) de navolgende tips ter harte te nemen:

 1. Neem alleen deel aan een goed georganiseerde nieuwjaarsduik.
  Bij voorkeur een waarbij vrijwilligers van een reddingsbrigade toezicht houden. Ga niet 'wild' duiken, op locaties waar geen hulpverlening aanwezig is. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie.

 2. Neem alleen deel als je je fit voelt.
  Is dat niet het geval of is het medisch niet verantwoord, doe dan niet mee. Word je vlak voor, tijdens of na een nieuwjaarsduik onwel meld je dan meteen bij hulpverleners (lifeguards, EHBO'ers, huisarts).

 3. Zorg voor een goede voorbereiding.
  Lees vooraf alle beschikbare informatie. Arriveer op tijd, zodat je de duiklocatie kunt bekijken én kunt uitzoeken waar hulpverleners zich bevinden.

 4. Zorg voor een goede warming-up.
  Houd daarbij zolang als mogelijk kleren en schoenen aan, tot kort voor het aftellen naar de nieuwjaarsduik. Blijf voortdurend in beweging.

 5. Bescherm jezelf tegen de kou van de lucht en het water.
  Zet een muts op; via je hoofd verlies je namelijk veel warmte. Heb je het normaal al vlug koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreen pak.

 6. Let op je kinderen.
  Verlies ze geen seconde uit het oog en houd ze bij voorkeur aan de hand. Door de drukte kunnen kinderen in de problemen komen. Ouders moeten te allen tijde waken over de veiligheid en het welzijn van hun kinderen.

 7. Kom zo snel mogelijk weer het koude water uit.

 8. Warm direct na de nieuwjaarsduik op.
  Zoek een plekje uit de wind, bij voorkeur een verwarmde ruimte. Droog jezelf helemaal af. Kleed je snel aan en doe direct slippers of schoenen aan. Alcohol werkt niet om op te warmen, integendeel; een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem juist een warme zoete drank en/of soep.

Nieuwjaarsduiken
Nieuwjaarsduik van het land vindt jaarlijks plaats in Scheveningen. Organisator Unox zegt erover: ,,Het begon in 1960 als een soort grap met slechts acht man. Bij Unox konden we de grap wel waarderen en we adopteerden het evenement. Sindsdien duiken er elk jaar rond 10.000 durfals op 1 januari om 12 uur het ijskoude water in. Het bakje warme erwtensoep naderhand zorgt – ondanks alle kou – toch voor een warm begin van het nieuwe jaar.'' Naast de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen vinden op vele andere plekken in Nederland (en ter wereld) nieuwjaarsduiken plaats. De meeste staan op deze overzichtskaart.

Downloads