Lifeguard

De opleiding tot Lifeguard start met Zwemmend Redden. Iedereen die enthousiast is over zwemmen en in het bezit is van de ABC-diploma's kan verder met Zwemmend Redden. Hierbij leer je naast jezelf ook andere mensen redden. Het uiteindelijke doel van het zwemmend redden in het zwembad is om later ook op het strand en in de zee de vaardigheden toe te kunnen passen. Maar voordat het zover is, moet je eerst een aantal diploma's (brevetten) halen.

Brevetten voor zwemmend redden

De brevetten voor het zwemmend redden zijn opgedeeld in een elftal brevetten. Bij de brevetten Junior Redder 1 t/m 4 ligt de nadruk op het redden van jezelf en het verbeteren van de zwemslagen: wat moet je doen als je in het water ligt?  Maar ook: hoe doe je een alarmering aan 112?

Vanaf Zwemmend Redder 1 t/m 4 leer je hoe je ook andere mensen kunt redden. Dit kan je doen vanaf de kant of door te zwemmen en de drenkeling te vervoeren, je leert beide methoden.

Vanaf Lifesaver 1 is er ook een theorietest. Bij de Lifesaver brevetten ga je dieper in op de verschillende soorten reddingen en hoe je leiding moet geven. Als je minimaal Zwemmend Redder 4 bezit en 14 jaar bent, dan mag je ook helpen bij de strandbewaking.

Snel het strand op

Vanaf 16 jaar ben je oud genoeg voor de strandbewaking waarvoor je de vaardigheden leert met Voorbereidend Zwemmen. In een periode van ongeveer een half jaar leer je alles over strandbewaking. Bij het Voorbereidend Zwemmen leer je mensen redden in het zwembad of open water, bijvoorbeeld door het gooien van een redklos of een touw. Voor het redden vanuit het water leer je bijvoorbeeld de vervoersgrepen, bevrijdingsgrepen (hoe kom ik los als een drenkeling mij stevig vasthoudt) en allerlei zwem- en zoektechnieken. Als je dit allemaal kunt en leuk vindt, mag je het strand op!

Versnelde opleiding tot Lifeguard

Sommige nieuwe leden hebben al veel ervaring met zwemmen en/of hulpverlening. Deze leden kunnen in aanmerking komen voor een versnelde opleiding door verschillende proeven af te leggen. Afhankelijk van de basiskennis en -vaardigheden is is toelating tot een verkort programma mogelijk.

Word lifeguard!

WE WANT YOU! WORD LIFEGUARD IN DEN HAAG

Downloads