Opleidingen

Opleiden is essentieel en ligt aan de basis van het georganiseerde reddingswerk in Nederland. Het maakt van vrijwilligers redders en lifeguards. De reddingsbrigade traint het hele jaar door, in het zwembad en op zee, om de vele vrijwilligers optimaal voor te bereiden op hun - soms onverwachte - taken.


In de praktijk: varend materieel
Naast de basisopleidingen tot lifeguard, gegeven onder auspiciën van Reddingsbrigades Nederland, wordt er 's zomers wekelijks getraind in de praktijk op de strandpost. Deze trainingen draaien om zaken als teamwork, het verhogen van competenties en het veiligheidsbesef onder alle omstandigheden. Tijdens iedere oefenavond nemen de redders een andere rol op zich en worden geconfronteerd met een andere opdracht. Procedures worden besproken, herhaald, geoefend en geëvalueerd. Deze praktische terugkoppeling wordt verder verwerkt in de basisopleidingen voor de lifeguards en leidt waar nodig tot aanpassingen aan materieel en middelen. Als het er op aan komt is iedere schakel essentieel. Door de dankbare afwisseling van rollen en scenario's kunnen de vrijwilligers zich zo optimaal voorbereiden op de -onberekenbare- praktijk.


De basis: lifeguard training
Voor een vrijwilliger volledig inzetbaar als operationeel lifeguard wordt een programma doorlopen wat zorgvuldig is opgebouwd en verschillende aspecten kent. De opleidingen starten vanaf 14 jaar op het strand. Door de (door het ministerie van OC&W) erkende opleidingsstructuur kunnen vrijwilligers doorgroeien in een diplomalijn die reikwijdte heeft tot in het bedrijfsleven en overheid. De meest gevolgde en praktische opleidingen voor het werk als lifeguard bereidt de vrijwilligers voor de meest gangbare incidenten.

Het opleidingsprogramma omvat o.a. de volgende componenten:

  • Introductie tot het reddingswerk in Nederland, betrokken organisaties en de ambassadeurrol die een redder heeft.
  • Veiligheid en welzijn: lifeguards zorgen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het team en het publiek
  • Kaders en structuren: het werk kent een set van procedures en afspraken welke van belang zijn bij het werk van een lifeguard
  • Preventie: de kennis en kunde nodig voor dit werk
  • Incident management: hoe op te treden als het onverwachte gebeurt
  • Respons: het geleerde in praktijk brengen
  • Gelegenheidsrollen: wat lifeguards nog meer tegenkomen anders dan hun primaire taken
  • EHBO, reanimatie instructie, AED (defibrillator), stabilisatie slachtoffer etc.
  • Gevorderden opleiding voor 'senior lifeguards', instructeurs etc.

Opleiden en oefenen is essentieel en een belangrijk onderdeel van het dagelijkse strandwerk.

In het eerste seizoen krijgen adspirant strandwachten (vanaf 14 jaar) een avond opleiding per week en lopen in het weekend stage aan een van de posten. In het eerste weekend van september volgt dan het examen brevet strandwacht (Junior Lifeguard niveau 2). Met dit diploma is de strandwacht competent voor het deelnemen aan de bewakingstaak en het uitvoeren van eenvoudige reddingshandelingen.

Het derde seizoen volgt de opleiding tot Senior Lifeguard. Ook deze opleiding vindt plaats aan een strandpost gedurende de zomermaanden. In het eerste weekend van september volgt het examen Strandwacht B (Senior Lifeguard niveau 4). Dit diploma maakt de strandwacht competent voor het operationeel leidinggeven aan de bewakingstaak en (kleinschalige) reddingsacties.

Het tweede seizoen volgt de opleiding tot Lifeguard. Ook deze opleiding vindt plaats aan een strandpost gedurende de zomermaanden. In het eerste weekend van september volgt het examen strandwacht A (Lifeguard niveau 3). Dit diploma maakt de strandwacht competent voor het zelfstandig deelnemen aan de bewakingstaak en uitvoeren van reddingen.

De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade kent bovenop deze structuur nog een eigen diploma: Tomlid. Dit diploma geeft de bevoegdheid tot het leidinggeven aan een strandpost en gecompliceerde reddingsacties. Aan de hand van casuïstiek worden kandidaten voorbereid op het operationeel leidinggeven. Samenwerken met relevante hulpdiensten vormt een essentieel onderdeel van de opleiding. Het examen bestaat uit een theoriedeel waarin een tweetal cases worden uitgediept. Het praktijkdeel bestaat eveneens uit twee cases, één binnen de branding en één buiten de branding. Deze cases kennen complicaties zoals meerdere drenkelingen tegelijk, vermissingen, gewonde eigen personeel, drenkeling met botbreuk enz.

Ongeveer tweederde van de strandwachters beschikt over dit diploma. Dit diploma geeft toegang tot de opleiding tot chauffeur op het hulpverleningsvoertuig en schipper op de reddingsboot.

Alles overziend duurt het minimaal vijf jaar voordat een strandwachter volledig all-round is.

 

Â

Â

 

TWITTER

RBDenHaag
RBDenHaag @RB_Egmond Dat ziet er ook goed uit!
RBDenHaag
RBDenHaag Goede en mooie voortzetting van samenwerking op het strand tussen @Brandweer_HGL , @VRH_Haaglanden en ons (item 1) twitter.com/estherlieben/s…
RBDenHaag
RBDenHaag Proef slechtweerregeling paarden en honden #zuiderstrand #denhaag twitter.com/omroepwest/sta…
RBDenHaag
RBDenHaag @Job_Kramer Veel succes!
 

Aangesloten bij

 

WEER